• Të gjitha
  • data historike

DËSHMORË, APO KOLABORACIONISTË ?

Nga Uran Butka Të trondit dhe të habit fakti, që në çdo përvjetor të çlirimit nderohen e përkujtohen vetëm brigada të Ushtrisë Nacionalçlirimtare, ngjarje dhe luftëtarë e dëshmorë të Luftës Nacionalçlirimtare, bëhen homazhe institucionale dhe vendosen kurora dhe shkruhet vetëm për ata, por nuk përmendet asnjë luftë e faktorëve të tjerë antifashistë apo dëshmorët e […]

Uran Butka, nderohet me Honoris Causa nga Universiteti Vox Dei SHBA

Historianit Uran Butka i është dhënë  titulli Doktor “Honoris Kauza” nga Kolegji i Artit dhe Shkencës të Universitetit Vox Dei Amerikan. Ndërkohë shkencëtari i njohur indian Madu Krishan dhe kreu i Akademisë e Paqes Botërore i dorëzoi Uran Butkës Urdhërin e misionarit të Paqes Shenjtorja Tereza. Shkencëtari indian vlerësoi lart kontributin e ish politikanit dhe […]

Masakra e Myzeqesë, 21 tetor 1943

Masakra e Myzeqesë, 21 tetor 1943 Një nga betejat më të përgjakshme të Luftës civile ndërmjet Ushtrisë Nacional Çlirimtare dhe forcave luftarake nacionaliste, ishte lufta në Golem të Lushnjës më 21 tetor 1943, pas prishjes së njëanshme të marrëveshjes kombëtare të Mukjes nga komunistët, me nxitjen e emisarëve komunistë jugosllave Miladin Popovic e Dushan Mugosha […]

67 vjetori i vdekjes së Mid’hat Frashërit

67 vjetori i vdekjes së Mid'hat Frashërit Më 3 tetor të vitit 1949, ora 09.25 në New York, ndërroi jetë Mid'hat Frashëri, shërbestari i Shqipërisë. Sipas autopsisë që iu bë në spital, u konstatua se vdekja i ishte shkaktuar nga i infarkti miokardit. Ekziston edhe një variant i dytë i mundshëm, se infarkti i është [...]

Masakra e Libohovës, 3 tetor 1943

Libohova, një nga trevat me tradita të shkëlqyera atdhetare, intelektuale dhe demokratike, më 3 tetor 1943 u sulmua prej forcave të Zonës I Operative, të komanduara nga Shefqet Peçi, ku u vranë për të mbrojtur vatrat e tyre: Sehit Bejleri, Bajram Leko, Mustafa Kodra, Selam Beqiri (kryeplak), Nelo Rudi dhe u pushkatuan pa gjyq para […]

Ligji mbi Mediat Elektronike, 30 shtator 1998

Me 30 shtator 1998, u miratua Ligji mbi Mediat Elektronike, ndonëse ato ishin krijuar dhe funksiononin edhe më parë, të paliçensuara dhe në një treg kaotik. Në këtë treg mbizotëronte Radio Televizioni i vetëm shtetëror, RTSH. Më pas, u ngritën një numër i madh mediash audiovizive dhe radiosh private, që kanë pushtuar skenën mediatike shqiptare. […]

Beteja e Qafë Thanës, 30 shtator 1943

Më 30 shtator u zhvillua beteja e Qafë Thanës, në mes të forcave të Ballit Kombëtar të komanduara nga Jani Dilo, i dërguar i Komitetit Qëndror të Ballit Kombëtar në qarkun e Korçës dhe komandantit Abdulla Alarupi kundër autokolonës gjermane. U vranë dhe u plagosën rreth 100 ushtarë gjermanë dhe mbi 20 makina u shkatërruan.